torstai 12. syyskuuta 2013

Loimituksesta!

Heippa!

Ajattelin että josko tänään puhuttaisiin loimituksesta, kun alkaa olemaan sellainen aika vuodesta että sataa ja tuulee . Samoin ei tuo talvikaan kovinkaan kaukana ole enää, joten nyt on varmaan hyvä aika rueta miettimään, että mitä toivoo hevoselta talvella!

Mietitäänpä ensin näitä asioita:

-Klippaatko hevostasi?
-Kisaatko hevosella myös talvella?
-Tykkäätkö että hevonen kasvattaa talviturkin vaiko haluatko että sillä karva pysyy lyhyenä?

Klipattu hevonen tarvitsee loimea jo pelkästään (näin syksyn viileillä) tuulisella säällä. Talvella se tarvitsee myös kunnon loimitukset pienemmillä pakkasilla kuin klippaamaton hevonen.
Jos aiot talvikeleillä kisata/treenata/valmentautua hevosellasi kannattaa loimituseen panostaa enemmän kuin perus puskaratsuilla. Kunnon loimitus edesauttaa lihasten jumiutumista ja hevosen kylmettymisestä aiheutuvista vammoista. Myöskään ei kisahevosilla ole pitkä talviturkki sittenkään niin hyödyllinen. Treenatessa ja kisatessa hevonen hikoilee enemmän ja sen tähden kylmettyykin heti kun suoritus loppuu, kun hiki pääsee jäätymään.
Sitten on tämä MAKUASIA! Kaikki eivät tykkää, että hevoselle kasvaa tuuheahko talvipöhö. Onhan se tietenkin edustavampaa kun on lyhyt sileä karva eikä sellaista pitkää takkuturkkia.

"Mitä muuta kannattaa miettiä hevosen loimituksessa?"

Loimituksen kannalta kannattaa miettiä myös hevosen /rodun alkuperää!
Aro ja aavikko mailla kasvatetut rodut, kuten Arabialainen täysiverinen ja Akhal-Teke eivät voi millään pärjätä enää -10 asteen pakkasella ilman toppaloimea, kun taas esim. Hannoverin hevonen kestää vielä silloin olla ulkona ilman sen pahempaa loimitusta.
Kylmemmässä maissa kasvatetut rodut, kuten islanninhevonen, shetlanninponi ja suomenhevonen taas kestävät reippaasti n. -20 asteen pakkasille asti ilmanloimea. Shetlanninponi pystyy olemaan vielä -25 asteen pakkasella ilman loimitusta ulkona (tietysti kannattaa ottaa lukuun kuinka kauan ulkoilee), -30 asteen pakkasella kannattaa jo laittaa shettiksellekkin loimea niskaan.

Sitten niille joita kiinnostaa loimien käyttö tarkoitukset niin heille tietoiskua! (Te muut jotka tiiätte nämä jutut nii skipatkaa)

Sadeloimi

Sadeloimella suojataan hevonen vesisateelta ja lumisateelta. Sadeloimia on muutamia eri tyylisiä kuten vuoreton sadeloimi, vuorellinen sadeloimi. Sadeloimia löytyy myös kaulaosallisina, korkeakaulallisina, sekä ns. normaaleina, joissa ei ole kaulalle menevää osuutta ollenkaan vaan jättää koko kaulan paljaaksi. 

Toppaloimi/talviloimi

Toppaloimea käytetään talven pakkasilla lämmittämään ja suojaamaan hevosta kylmältä. Toppaloimita löytyy myös normaalia (kuvassa), korkeakaulallista (puolikaulus), sekä kaulakappaleellista (peittää koko kaulan).

Talliloimi
  
Talliloimea, kuten nimestä voi päätellä käytetään tallissa, mutta MIKSI?
Klipattu hevonen tarvitsee tallissa ollessaan kovilla paukkupakkasilla lisälämmitystä jolloin talliloimi on oiva vaihtoehto. Kuten myös aijjemmin tekstissä mainitsin aavikko ja aro hevosten kylmäherkkyydestä, saattavat nekin tarvita lisälämmikettä. Talliloimea voi myös käyttää ulkona kevyempänä toppaloimena.

Fleeceloimi/hikiloimi
 
Hiki-ja fleeceloimet ovat yleisesti hevosen kuivatteluun tarkoitettuja loimia. Kun hevonen on treenin taikka liikkumisen jälkeen hikinen tai kun hevonen on pesty hiki/fleeceloimi auttaa hevosta pysymään lämpimänä ja auttaa kuivumisessa. Fleeseloimia löytyy kaulakappaleellisena (kuvassa) ja normaalina.

Ötökkäloimi


 Jos hevonen on herkkänahkainen ja allergisoi, sekä saa kauheita paukamia ötököitten pistoista, kannattaa ehkä harkita hevosen verhoamista ötökkäloimella. myös jos hevosella on haava eikä halua siihen ötököittä aiheuttamaan lisäpahettä kannattaa ajatella ötökkäloimen laittamista.

Ratsastusloimi
  
Ratsastusloimi on kylmillä ilmoilla hyvä alkuverkan ja loppu verryttelyn aikana. Ratsastusloimen tarkoituksena on hieman suojata hevosta kylmältä ja lämmittää lihaksia. Myös se on muotoiltu siten ettei hevonen liikkuessaan voi kompastua siihen eikä se ole myöskään ratsastajan pohjeapujen tiellä.

Siinäpä nitä tuli! 

Ja ennenkun vielä kuolette pitkästykseen tästä loimijaarittelusta niin miettikäähän myös tuota kaulaosuuden suojelua. Joillekkin hevosille normikaula-aukollinen loimi saattaa hangata säkään inhottavasti, joten tälläisiin tapauksiin kannattaa kokeilla tuota korkeakauluksista. Taas hyvin paleleville hevosilla kannattaa ottaa kunnon kaulakappaleellinen loimi.

Toivottavasti tässä tuli edes jotain uutta asiaa joillekkin ja on sitten apua niitä tarvitseville. Kertokaahan sitten niitä omia kokemuksia loimen käytöstä ja millä tavalla teillä käytetään niitä loimia! :)  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti